Uveden novi sistem praćenja domaćeg finansijskog tržišta u realnom vremenu

Bez autora
Sep 19 2024

Narodna banka Srbije je u saradnji s Grupacijom Londonske berze (London Stock Exchange Group – LSEG) započela korišćenje nove platforme namenjene centralnim bankama – LSEG Market Tracker.

Svrha korišćenja ove platforme je unapređenje procesa nadzora i izveštavanja o transakcijama na finansijskom tržištu u zemlji, na osnovu uvida u elemente transakcija na domaćem deviznom i novčanom tržištu u realnom vremenu.

LSEG Market Tracker je fleksibilna platforma koja se uspešno integriše u postojeću platformu za trgovanje, razvijenu od strane Refinitiv Limited LSEG. Sveobuhvatnom pokrivenošću trgovanja i na deviznom i na novčanom tržištu, pružajući detaljan i blagovremen uvid u realizovane transakcije, NBS dodatno unapređuje monitoring finansijskog tržišta. Platforma LSEG Market Tracker omogućava i korišćenje naprednog programa za analizu tržišnih podataka, čime se regulatoru obezbeđuje kvalitetnija osnova za donošenje odluka.

„Uvođenje platforme LSEG Market Tracker omogućava Narodnoj banci Srbije podizanje kvaliteta nadzora nad domaćim deviznim i novčanim tržištem pružanjem uvida u podatke o obavljenim transakcijama u realnom vremenu. Ova napredna tehnologija će pomoći da usavršimo praćenje tržišnih aktivnosti, da delujemo blagovremeno i efikasno, obezbeđujući fer i transparentno tržišno okruženje privlačno i za domaće, i za strane investitore”, istakla je ovim povodom guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Nadim Najar, generalni direktor LSEG za srednju i istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku, izjavio je: „Veoma smo zadovoljni zbog saradnje s Narodnom bankom Srbije na pokretanju platforme LSEG Market Tracker. Ova inicijativa je u skladu s našom posvećenošću inovacijama u finansijskom sektoru i pružanju podrške regulatorima u postizanju veće transparentnosti i efikasnosti.”

NBS će i u narednom periodu nastojati da unapređuje i modernizuje svoje poslovanje, način rada i praćenja aktivnosti na svim segmentima domaćeg finansijskog tržišta radi nastavka održanja finansijske stabilnosti u Republici Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik